Suuri Journalistipalkinto 2020 – ehdota nyt!

10. joulukuuta, 2020
Vuoden 2019 voittajat yhteiskuvassa: Tatu Han, Anne Tastula, Karoliina Knuuti, Antti Kuronen, Katri Kallionpää, Riina Nevalainen ja Paavo Teittinen. (kuva: Antti Marttinen)

Suuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Palkinnon tavoitteena on tukea, edistää ja palkita hyvää journalismia, vahvistaa vastuullisen median ja sananvapauden asemaa yhteiskunnassamme sekä vaalia suomalaisen journalismin parhaiden käytäntöjen arvostusta ja näkyvyyttä.

Suuren Journalistipalkinnon jakaminen korostaa korkeatasoisen, monipuolisen ja laadukkaan journalismin merkitystä suomalaisen demokratian yhtenä kulmakivenä. Palkinto pyrkii edistämään luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua.

Laadukas journalismi on yleishyödyllistä sanan parhaassa merkityksessä. Se tuottaa kansalaisille tietoa, se esittelee moniarvoisesti eri näkökulmia, se haastaa kritiikillään päättäjiä ja vallanpitäjiä. Laadukas journalismi voi löytyä yhtä hyvin sanoma- tai aikakauslehdestä, televisiosta, radiosta kuin digitaalisilta alustoiltakin.

Suuri Journalistipalkinto jaetaan neljässä palkintoluokassa, jotka ovat: ”Vuoden journalisti”, ”Vuoden juttu”, ”Vuoden journalistinen teko” ja ”Vuoden journalistinen pomo”. Viimeksi mainitun tarkoituksena on palkita hyvää journalistista työnjohtoa, toimitusten arkipäivän sankareita, jotka usein jäävät tähtitoimittajien ja näyttävien juttujen tekijöiden varjoon. Hyvä journalismi syntyy aina yhteistyön tuloksena.

Suuri Journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001 lähtien. Vuodesta 2019 alkaen palkinnon jakavana tahona on toiminut Päätoimittajien yhdistys PTY. Yhdistyksen rinnalla suomalaista journalismia tukevat Alma Media Oyj, A-lehdet Oy, Kaleva Oy Keskisuomalainen Oyj, KSF Media Ab, MTV Oy, Otavamedia Oy, Sanoma Media Finland Oy, TS-Yhtymä Oy ja Yleisradio Oy sekä Kopiosto.

Kenet sinä haluaisit palkita Suurella Journalistipalkinnolla?

Lisätietoa palkinnosta on sivustossa https://suurijournalistipalkinto.fi/ . Siellä voit myös jättää oman ehdotuksesi. Ehdotusaika päättyy 31. joulukuuta 2020. Viime vuonna palkittavista tuli avoimella kyselyllä yli 800 ehdotusta.

Eri palkintoluokkien voittajaehdokkaat julkistetaan helmikuussa ja voittajat 10.3.2021 kello 19 suorassa tv-lähetyksessä Yle TV1:llä.