PTY laitakaupungin luokkaretkellä

11. joulukuuta, 2019

Diakonissalaitoksen ”luokkaretki laitakaupungille” 11.12. 2019 Helsingissä keräsi pikkubussillisen päätoimittajia tutustumaan päivän aikana neljään eri toimipisteeseen. Hufvudstadsbladetin pääkirjoitustoimituksen päällikkö Susanna Ginman kommentoi kokemuksia kierroksesta:

Luokkaretki oli mielenkiintoinen ja avartava kokemus. Kaikissa toimipisteissä ideana oli – ei auttaminen vaan – ihmisarvon palauttaminen. Kyse ei siis ole vanhanaikaisesta hyväntekeväisyydestä vaan kansalaistoiminnasta ja dialogista.

Ehdottaisin tällaisia retkiä meille myös jatkossa. Tapaamme paljon päättäjiä ja muita johtavassa asemassa olevia. On tärkeää että saamme käydä katsomassa muunlaisia todellisuuksia – ja ihmisiä.

Lähdimme aamulla ensin Kontulaan D-asemalle, joka sijaitsee metroaseman yhteydessä, entisessä kukkakaupassa.

D-aseman idea on rakentaa yhteisöllisyyttä ja olla avoin tila kaikille kiinnostuneille. Työntekijöitä on kaksi, ja vuosittain pikkuriikkisessä, 47 neliön tilassa, on noin 10 000 käyntiä. Kävijät määrittelevät itse mitä haluavat tehdä. Tapasimme Arin, joka aikanaan lähti mukaan toimintaan, kun kaipasi kalakaveria työuran loppumisen jälkeen. 

Kontulasta retki jatkui Alppilaan, jossa Diakonissalaitoksella on paljon toimintaa. Tutustuimme Hirundoon, romanien päiväkeskukseen, jossa Itä-Euroopasta tulleet romanit voivat pestä pyykkiä, syödä, hengähtää. Hirundo yrittää myös auttaa työn etsimisessä ja kouluttautumisessa. Samassa yhteydessä on hätämajoitus johon mahtuu 200 henkilöä, mikä mahdollistaa ettei kenenkään ole pakko yöpyä ulkona talvella. Tapasimme Gabriellan, Elenan, Sagan, Costan ja Lidian. He olivat kaikki hyvin kiitollisia ja heidän mielestään suomalaiset kohtelevat heidät hyvin. Monet myyvät Iso Numeroa, Costa on myös ollut kesällä rakennuksella töissä. Kaikilla on lapsia kotona Romaniassa tai Bulgariassa ja he lähettävät heille kaiken liikenevän rahan. 

Samassa korttelissa toimii Breikki, korvaushoitoyksikkö, jossa työntekijät ja asiakkaat Risto ja Bobi kuvailivat toimintaa. Breikissä ei ainoastaan jaeta korvaushoitoa, jotta opioidiriippuvuutta ei tarvitse lääkitä pimeästi ostetuilla huumeilla, vaan sekin toimii yhteisönä asiakkaidensa ehdoilla. Siellä muun muassa vietetään joulua.

Viimeinen kohteemme oli Vamos, joka tarjoaa matalan kynnyksen tukea 16-29 vuotiaita nuorille koulutuksen ja työelämän ulkopuolella. Toimipisteitä on Helsingistä Rovaniemelle. Nuorille on tarjolla mahdollisuus osallistua yksilö- tai ryhmävalmennukseen. Tavoitteena on koulutus ja työ. Janette ja Erhan kertoivat, että Vamos on auttanut heitä säännöllisyyteen ja löytämään omia vahvuuksiaan. Vamoksen työ on tuloksellista ja erittäin hyvä investointi myös yhteiskunnan kannalta.”