Opintomatka pohjoiseen

2. helmikuuta, 2023

Päätoimittajien yhdistys järjesti opintomatkan Saamenmaahan ja Pohjois-Norjaan 19-21. tammikuuta 2023.

Matkaohjelmassa oli mm. vierailu Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa ja Yle Sápmin toimituksessa Inarissa, verkkojulkaisu Barents Observerin toimituksessa Kirkkoniemessä sekä Jarfjordin rajavartioasemalla Norjan Venäjän rajan tuntumassa.

Saamelaiskulttuuriin ja historiaan tutustuttiin Inarin saamelaismuseo Siidassa sekä Norjan puolella Nejdenissa kolttamuseo Ä’vv:ssa. Lisävalaistusta paikallisiin elämänmuotoihin saatiin hirvihuutokaupassa Sevettijärvellä.

Sajoksessa toimivaa Saamelaiskäräjiä esittelivät ja keskustelua saamelaislaista pohjustivat käräjien varapuheenjohtaja Leo Aikio sekä elinkeino- ja ympäristölakimiessihteeri Sarita Kämäräinen. Yle Sápmin kiinnostavista ja monipuolisista hankkeista sekä työstä saamelaiskulttuurin edistämiseksi kertoi vastaava toimittaja Maiju Saijets.

The Barents Observer on toimittanut arktista aluetta käsitteleviä uutisia englanniksi kaksikymmentä vuotta. Perustajat, päätoimittaja Thomas Nielsen ja kustantaja Atle Staalesen, vastaavat edelleen toiminnasta. Medialla on myös aktiivinen venäjänkielinen toimitus, jota pyörittävät Venäjältä paenneet toimittajat Denis Zagore ja Georgii Chentemirov sekä tuoreimpana tulokkaana ukrainalainen Anastasia Kharkova. Venäjänkieliset lähetykset ovat jatkuvan häirinnän kohteena.

Antti Marttinen