Uutiset

13. syyskuuta, 2021

Bayer, Turku ja seminaari informaatiovaikuttamisesta

Päätoimittajien yhdistyksen ensimmäinen kaksipäiväinen  livetilaisuus pitkän koronakauden jälkeen pidettiin Turussa 24-25.8.2021.

Avauspäivän ohjelman aloitti tapaaminen, jota isännöi juuri isosta investoinnista Turkuun ( =The Contraceptive Capital of the World) ilmoittanut Bayer. Turku on yksi saksalaisen Bayerin suurimmista tuotantokeskittymistä, jossa kehitetään ja valmistetaan pitkävaikutteisia ehkäisytuotteita 130 maahan.

Paikalla tilaisuudessa olivat Kati Nyman (Head of Communications, Public Affairs, Science and Sustainability, Nordic Region) sekä Bayerin Turun tehtaan johtajana 1.9 aloittanut Tomi Penttilä.

Keskustelussa käsiteltiin lääketeollisuuden ja Bayerin asioita yleisesti ja erityisesti vastuullisuuskysymyksiä. Kävi ilmi, että Bayer on vuodesta toiseen kuulunut Suomen suurimpiin yhteisöveron maksajiin. Esillä oli myös Suomen ja Turun kiinnostavuus investointikohteena.

Turun kaupungintalon hienossa valtuustosalissa kuultiin juuri valitun apulaispormestari Elina Rantasen esitys kaupungin ensimmäisestä pormestariohjelmasta sekä kaupunginsuunittelujohtaja Timo Hintsasen esittämä visio Turun kunnianhimoisista kehittämissuunnitelmista lähivuosille ja vuosikymmenille.

Toisen päivän ohjelman muodosti osallistuminen Turun Eurooppa-foorumin ”Informaatiovaikuttaminen ja Eurooppa” -seminaariin. Informaatiovaikuttamisesta pääpuheenvuoron käytti kansanedustaja Erkki Tuomioja ja häntä kommentoivat mm. Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen, Sitran johtaja Veera Heinonen, OTT Johanna Friman ja Edunvalvontafoorumin puheenjohtaja Tuomo Yli-Huttula.

Seminaaripäivä huipentui paneeliin suomalaisen Eurooppa-keskustelun laadusta ja suunnasta, jossa keskustelivat Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän johdattelemina STT:n päätoimittaja Minna Holopainen, Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi, Hufvudstadsbladetin päätoimittaja Erja Yläjärvi, YLE:n uutisten päätoimittaja Jouko Jokinen sekä Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio.

Lisäksi seminaarissa oli esillä HX-hanke erillisteemana.

Antti Marttinen

30. elokuuta, 2021

PTY:llä 17 tilaisuuden etäkausi

Päätoimittajien yhdistys järjesti koronan runtelemana aikana marraskuusta 2020 elokuuhun 2021 yhteensä 17 etätilaisuutta yhteistyössä eri yhteisöjen kanssa. Eniten osanottajia keräsivät tammikuussa Yhdysvaltain kongressivaltauksen jälkeen järjestetty pikaseminaari sekä SDP:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin etätapaaminen.

Marinin tapaaminen kuului sarjaan, jossa kohdattiin keskeisimpien puolueiden puheenjohtajia. Sarjan aloitti marraskuussa 2020 kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, joka vielä päästiin tapaamaan osittain livenä hybriditilaisuudessa. Tämän jälkeen siirryttiin kokonaan etämalliin, jossa tavattiin vielä keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sekä vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Etäyhteys toimi erityisen onnistuneesti nopeasti koolle kutsutuissa ”PTY pika” -tilaisuuksissa; USA-seminaarin lisäksi helmikuussa ulkoministeri Pekka Haaviston Venäjän-vierailun jälkeen sekä elokuussa vain kaksi päivää Kabulin valtauksen jälkeen järjestetyssä Afganistanin tilannekatsauksessa.

Poliittisista päättäjistä kuultiin valtiovarainministeri Matti Vanhasta kahteenkin otteeseen. THL:n ja Valtioneuvoston kanslian kanssa järjestettiin joulukuussa asiantuntijataustoitus rokotteista pari viikkoa ennen rokotteiden tuloa Suomeen.

Koronaan liittyi myös huhtikuussa yhteistyössä Kulta ry:n kanssa järjestetty ”Kulttuuri ja korona – vaikeuksista voittoon” -seminaari, jossa pureuduttiin tapahtuma-alan ongelmiin ja suunnitelmiin. Huhtikuussa järjestettiin jäsenille myös etäesittelykierros Ateneumin Ilja Repin-näyttelyssä. Toukokuussa jalkapallon EM-kisojen alla keskusteltiin Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahden kanssa aiheesta ”Urheilu ja politiikka”.

Media-alan omiin kysymyksiin pureuduttiin kevätkaudella kahdessa asiantuntijatilaisuudessa. Maaliskuussa aiheena oli ”Google, Facebook ja media; sota vai rauha?” ja huhtikuussa keskusteltiin JSN-webinaarissa journalismin itsesääntelystä.

Palautekyselyissä erityistä kiitos saivat tilaisuudet ”Urheilu ja politiikka”, ”Haavisto ja Venäjä” sekä ”Kulttuuri ja korona”. Urheilukeskustelussa Lahtea haastatteli ja haastoi PTY:n varapuheenjohtaja Jouni Kemppainen, tässä tuosta tilaisuudesta saatua palautetta:

Suoraa puhetta vaikeista asioista… Erinomainen vieras, hyvä juontaja… Hyvät kysymykset, kiinnostava alustaja ja aihe… Erinomainen ja kiinnostava keskustelu, hyvä juonto… Toi esiin asioita ja näkökulmia, joita ei tiennyt… Hyvin vedetty, monipuolinen.”

Edellä mainittujen lisäksi etäkauden tilaisuuksissa kuultiin mm. näitä asiantuntijoita: Mika Aaltola, Mikko Grönlund, Eero Hyvönen, Jyri Häkämies, Virpi Immonen, Patteri Kajanmaa, Katja Lehtisaari, Carl-Gustav Lindén, Rosa Meriläinen, Hanna Nohynek, Taneli Puumalainen, Olli Ruohomäki, Minna Tervamäki, Arto Valkama sekä Mikko Viili.

5. huhtikuuta, 2021

Minna Holopainen jatkaa PTY:n puheenjohtajana

Päätoimittajien yhdistyksen vuosikokous pidettiin koronapandemiasta johtuen poikkeuksellisesti etäkokouksena keskiviikkona 31.3.2021.

Yhdistyksen pitkäaikaisen veteraanin Arno Ahosniemen puheenjohdolla pidetyssä kokouksessa oli etäläsnä yhteensä 18 yhdistyksen jäsentä. Kokouksessa hyväksyttiin tili- ja toimintakertomukset sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2021 ja myönnettiin tili- ja vastuuvapaus johtokunnalle.

Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Minna Holopainen ja pääsihteerinä Antti Marttinen. Johtokunnan järjestäytymiskokouksessa 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Jouni Kemppainen ja 2 vpj:ksi Petri Jauhiainen. Johtokunnan jäseninä jatkavat Antti Kokkonen, Jussi Kärki ja Johanna Lahti sekä uutena jäsenenä Hufvudstadsbladetin päätoimittajana keväällä aloittava Erja Yläjärvi. Seniorivastaavana jatkaa Hannu Virtanen.   

11. maaliskuuta, 2021

PTY: valmistelun avoimuus kuuluu demokratiaan

Valmistelun avoimuus on keskeinen osa demokraattisen yhteiskunnan päätöksentekoa. Päätoimittajat edellyttävät valtioneuvostolta julkisuusperiaatteen noudattamista myös poikkeusoloissa.

Päätoimittajien yhdistys on huolissaan maan hallituksen päätösten valmistelun läpinäkyvyydestä ja julkisuusperiaatteen toteutumisesta poikkeusolojen aikana. Esimerkiksi liikkumisrajoitusten valmistelun konkreettiset yksityiskohdat on pidetty täysin poissa julkisuudesta huolimatta siitä, että valtioneuvoston kanslia on mediatietojen mukaan pyytänyt muilta ministeriöiltä lausuntoja kaavailtuihin rajoituksiin jo helmikuussa.

Kansalaisten arkeen merkittävästi vaikuttavista toimenpiteistä on välttämätöntä käydä yhteiskunnallista keskustelua jo valmistelun aikana. Julkisuuslain mukaan myös poikkeusolojen varautumiseen liittyvät tiedot ovat normaaliin tapaan julkisia, jollei tiedon antamisesta ole vahinkoa varautumiselle. On vaikea nähdä, mitä vahinkoa julkisuudesta voisi olla liikkumisrajoitusten toteuttamiselle.

Tilanne muistuttaa viime keväästä, jolloin tiedon saaminen erityisesti valmisteluvaiheessa osoittautui useaan otteeseen mahdottomaksi. Poliittisesti herkkiä ja taloudellisesti merkittäviä ratkaisuja valmisteltiin viime tingassa työryhmissä, joiden esitykset vietiin suoraan hallituksen neuvotteluihin ja julkistettiin vasta päätöksenteon jälkeen. Käytäntö ei ole millään muotoa hyväksyttävä eikä julkisuuslain mukainen. Päätoimittajien yhdistys on huolissaan tilanteen mahdollisesta toistumisesta. Valmistelun avoimuus on keskeinen osa demokraattisen yhteiskunnan päätöksentekoa.

Valmiuslain pykälien 106 ja 107 ottaminen käyttöön herättää huolta siitä, että valtioneuvoston kanslian johtovastuun vahvistaminen vaikeuttaa tiedonsaantia entisestään. (Huom. tarkennus! Pykälästä 106 on tässä yhteydessä otettu käyttöön vain 1. momentti eikä sen jälkeistä osaa, joka mahdollistaisi seuraavassa mainitut kiellot.) Pykälien laaja muotoilu mahdollistaa sen, että toimivaltaisia viranomaisia ja myös kuntia rajoitettaisiin tai jopa kiellettäisiin esittämästä omia näkökantojaan kiistanalaisissa asioissa.

Jo pykälien käyttöönoton valmistelu on päätoimittajien havaintojen mukaan vähentänyt eri toimijoiden halukkuutta kommentoida valmistelussa olevia hankkeita.

Valmistelun ja päätöksenteon avoimuus on kirjattu arvoksi sekä valtionhallinnon viestintäsuositukseen että valtioneuvoston viestintästrategiaan. ”Myös keskeneräisestä voi ja pitää viestiä”, todetaan viestintästrategiassa, mutta poikkeusoloissa tämä linjaus vaikuttaa unohtuneen.

Liikkumisrajoitusten mahdollisesti tullessa voimaan Päätoimittajien yhdistys edellyttää, että toimittajien ja kuvaajien normaalit liikkumis- ja työskentelymahdollisuudet turvataan.

(Päivitetty 4. viimeinen kappale 12.3.)