Uutiset

syyskuu 27, 2020

Muistilista itsemurhista uutisointiin

Päätoimittajien yhdistys on hyväksynyt yhdessä JSN:n ja muiden päätoimittajayhdistysten kanssa muistilistan toimitusten itsemurhauutisoinnin tueksi.

PTY:n puheenjohtaja Minna Holopainen korostaa, että näissä asioissa päätösvalta on selkeästi toimituksilla itsellään ja yhdistys suositteleekin vain, että toimituksissa itsenäisesti harkitaan muistilistan käyttöönottoa.

”Suomessa perinteisesti on oltu hyvin pidättyväisiä itsemurhauutisoinnissa, eli tässä kyse ei ole niinkään uudesta eettisestä pohdinnasta, vaan muistilista toivottavasti on tukena sellaisessa, jota jo muutenkin mietitään.”

Holopainen painottaa asiantuntijoiden kanssa käymiensä keskustelujen osalta kahta muistilistaan liittyvää seikkaa:

”Itsemurhan tekotavan kertomisella on tutkittu vaikutus jäljittelyyn, erityisesti kun on kysymys julkisuuden henkilöstä. Laajassa kansainvälisessä vertailussa näkyy, että itsemurhien määrä lisääntyy noin kuukaudeksi.”

”Auttavien tahojen yhteystietojen kertomisesta tiedetään olevan apua. Niistä kannattaisi kertoa matalalla kynnyksellä myös joukkomurhien ja pienempienkin ahdistavien uutisten yhteydessä, joka joissain maissa onkin jo vakiintunut tapa. Varmaan meilläkin voisi löytyä siihen luontevat formaatit”, Holopainen arvioi.

Muistilista

1. Harkitse tarkoin, onko itsemurhasta uutisointi tarpeen ja mitä siitä tarvitsee kertoa. Julkisuutta saaneet itsemurhat aiheuttavat jäljittelyriskin. Tämä koskee yhtä lailla sekä kotimaan että ulkomaan uutisia.

2. Käytä harkintaa myös julkisuuden henkilön itsemurhan uutisoinnissa. Erityistä hienovaraisuutta tarvitaan, koska jäljittelyn riski on suuri.

3. Ota suremaan jääneiden tunteet huomioon.

4. Vältä itsemurhan tekotavan tai tarkan tekopaikan mainitsemista, jos niiden kertomiseen ei ole erityistä perustetta.

5. Älä käytä sensaatiohakuisia kuvia (itsemurhamenetelmästä/paikasta/uhrista).

6. Älä normalisoi tai dramatisoi itsemurhaa.

7. Itsemurha ei kuitenkaan ole tabu. Siitä asiallisesti kertominen torjuu huhuja ja vääriä oletuksia.

8. Jos uutisen yhteyteen luontevasti sopii, kannattaa kertoa tukipalveluista, joista saa apua.

syyskuu 26, 2020

Niinistö päätoimittajien vieraana: geopolitiikkaa ja koronavelkaa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli perinteiseen tapaan päätoimittajien vieraana 25.9.2020, tällä kertaa koronatilanteesta johtuen etäyhteyden välityksellä. Tilaisuuteen osallistui yli 50 Päätoimittajayhdistyksen jäsentä.

Keskustelussa puhuttiin mm. geopolitiikasta ja suurvaltasuhteiden tilasta, minkä taustana olivat juuri pidetyn YK-kokouksen puheenvuorot. Eli miten asettuvat tällä hetkellä Kiinan, Yhdysvaltojen, Venäjän ja EU:n keskinäiset suhteet.

Keskustelunaiheina esiin nousivat myös ajankohtainen Valko-Venäjän tilanne, pandemian torjunta ja siihen liittyvä nopea velkaantuminen, yritysten yhteiskuntavastuu, ilmastonmuutos…

Edellisen kerran presidentti oli yhdistyksen vieraana syksyllä 2018.

Kuvat: Tasavallan presidentin kanslia

syyskuu 1, 2020

Suomi ja Eurooppa koronakurimuksessa

Miten Suomi ja Eurooppa selviävät koronasta ja sen mukanaan tuomasta talousromahduksesta? Näitä aiheita puitiin 26. elokuuta kahdessa PTY:n tilaisuudessa ensin EU-komissaari Jutta Urpilaisen ja sitten valtiovarainministeri Matti Vanhasen ja ministeriön asiantuntijoiden kanssa.

Paikalla oli reilu 20 yhdistyksen jäsentä, kun alkava flunssakausi ja varovaisuus koronan suhteen verottivat kolmanneksen alun perin ilmoittautuneista osanottajista.

EU-komissaari Urpilainen johdatti kuulijat komission kollegiaalisiin työtapoihin, jotka olivat kokeneet nopean ja täydellisen mullistuksen sataprosenttisesta lähityöstä täydelliseen etätyölinjaan kevään aikana.

Urpilainen korosti sen merkitystä, että Suomessakin käytäisiin aktiivisempaa keskustelua siitä, mihin suuntaan EU:ta kehitetään. Juuri nyt olisi tärkeää pohtia parasta mahdollista käyttötapaa Suomen 3 miljardin osuudelle EU:n elvytysrahasta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen totesi omana näkemyksenään elvytysrahasta, että olisi hyvä löytää nimenomaan isoja ja vaikuttavia toimia sen sijaan, että raha ripoteltaisiin pieninä summina sinne tänne. Hän kaipasi konkreettisia ilmastoinvestointeja. Hankkeissa olisi hyvä saada mahdollisimman vahva vipuvaikutus yksityiselle puolelle, mutta toisaalta välttää toimia, jotka vääristäisivät kilpailua.

Verotuksen osalta Vanhanen muistutti siitä, miten finanssikriisin jälkeen Suomi putosi muiden maiden kasvusta sen myötä, kun käytännössä kaksi kolmannesta ”säästöistä” oli veronkorotuksia.

Antti Marttinen

Kuvat: Risto Uimonen

elokuu 2, 2020

PTY mediatuesta: median riippumattomuus turvattava

Päätoimittajien yhdistys PTY korostaa, että mediatuki ei saa vaarantaa medioiden riippumattomuutta poliittisista päättäjistä.

Lue lisää...

heinäkuu 7, 2020

Pääministeri Sanna Marin Kesärannassa

Päätoimittajien yhdistyksen ensimmäinen koronakevään jälkeinen vierailu suuntautui pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan. Keskellä lomakauttakin tilaisuus keräsi runsaan joukon yhdistyksen jäseniä.

Pääministeri Sanna Marin avasi keskustelun käymällä läpi koronakevään kokemuksia ja arvioimalla poliittisen syksyn ja EU:n näkymiä. Tämän jälkeen jäsenillä oli tilaisuus keskustella perusteellisesti kaikista esille ottamistaan aiheista pääministerin kanssa.

Kuvat: Risto Uimonen