Opintomatka Jyväskylään

10. lokakuuta, 2023

Jyväskylä oli kohteena päätoimittajien lokakuisella (4-5.10.23) kahden päivän kotimaan opintomatkalla. Mukana matkassa oli 19 PTY:n jäsentä.

Osanottajat yhteiskuvassa Keskisuomalaisen tiloissa. (Kuva: Hanna Marjanen)

Vierailu alkoi tutustumisella Keskisuomalainen-konserniin, jonka toimintoja esittelivät toimitusjohtaja, Medialiiton puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sekä Savon Sanomien päätoimittaja Matti Pietiläinen.

Tikkakoskella keskusteltiin Ilmavoimien tehtävistä ja tulevista hankkeista, Ilmasotakoulun tarjoamasta koulutuksesta ja koulutuspoluista, Nato-jäsenyyden tuomista muutoksista sekä valmistautumisesta F-35 -hankkeen käytännön toteuttamiseen. Ryhmää isännöivät Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen sekä Ilmasotakoulun johtaja Vesa Mäntylä.

Spinnovan ja Woodspinin moderneissa tiloissa kuultiin, miten yrityksen kehittämillä menetelmillä selluloosasta ja monista jätemateriaaleista luodaan tekstiilikuituja moniin erilaisiin tarkoituksiin. Kaikessa yhtiön tuotannossa on panostettu kierrätykseen ja ilmastojalanjäljen minimointiin. Toimintaa esittelivät Spinnovan toimitusjohtaja Ben Selby sekä toinen yhtiön perustajista, teknologiajohtaja Juha Salmela.

Toimitusjohtaja Ben Selby kertoi Spinnovan suunnitelmista.

Opintomatkan päätteeksi vierailtiin Jyväskylän yliopiston journalistiikan laitoksella, jossa käytiin keskustelua alan koulutuksesta ja tuotiin esiin myös päätoimittajien toiveita sen suhteen. Vilkasta keskustelua nostattivat myös opiskelijoiden esittämät näkemykset ja toiveet hyvistä kesätyöpaikoista ja siitä, miten toimituksissa tapahtuvaa työharjoittelua voidaan kehittää.

Kesätöistä keskusteltiin journalistiikan laitoksella opiskelijoiden virittämänä.

Opintomatka kokonaisuutena sai osanottajilta kiittävää palautetta: ”Kaikissa vierailukohteissa oli todella hyvät esittelyt. Kokonaisuus oli tasapainoinen, ohjelmaa oli sopivasti ja se oli hyvin aikataulutettu.” ”Hyvin mietitty, täysipainoinen ohjelma, erinomaiset esiintyjät ja esitykset sekä loistavat järjestelyt.”

Antti Marttinen