Ruotsin suunta muuttui – vaiko sittenkään

Toiset matkaraportit ovat sellaisia, ettei niitä voi kirjoittaa ennen kuin on nähnyt, mitä loppujen lopuksi tapahtuikaan. Näin kävi myös Päätoimittajayhdistyksen raportöörille, joka vieraili kollegoidensa kanssa Tukholmassa viikkoa ennen Ruotsin valtiopäivävaaleja (4.-5.9.).

Tilanne vaalien alla oli politiikkaa seuraaville kutkuttava. Ennusteet näyttivät sosiaalidemokraattien vetämälle punaiselle blokille voittoa ja maltillisen kokoomuksen johtamalle porvariallianssille tappiota. Aivan noin selvät eivät ennakkoasetelmatkaan silti olleet. Pakkaa sekoittivat vielä ruotsidemokraatit sekä feministit, joiden lopullista kannatusta saattoi vain vaalien alla arvailla.

Pelikuvioita koitettiin selvitellä jo torstaina Suomen suurlähetystön tiloissa, jossa suurlähettiläs Jarmo Viinanen ja lehdistövirkamies Niina Hyrsky alustivat ajankohtaisesta vaalitilanteesta. Oman näkökulmansa asiaan toi myös puolustusasiamies Manu Tuominen, joka paljasti sen, miksi Ruotsin vaaleissa Nato ja ulkopolitiikka jäävät muussa keskustelussa lapsipuolen asemaan, ja selvitti samalla Ruotsin puolustuksen tilaa.

Kirjeenvaihtajien tähdittämän lounaan jälkeen Ruotsin sosiaalidemokraattien lehdistöpäällikkö Odd Guteland valotti kuulijakunnalle demareiden kampanjaa ja vaaliteemoja. Usko ”meidän Stefaniin” tuntui olevan ainakin omien puolella vahva.
Toisenlaisen näkemyksen – ja paljon värikkäämmän sellaisen – Ruotsin vaaleihin toi konkarikirjeenvaihtaja, MTV Uutisten entinen Tukholman-kirjeenvaihtaja Kari Lumikero, jonka seurassa vedimme päivän saldoa yhteen lähetystön puutarhassa. Ja itse asiassa vielä illalla päivällisellä tunnelmallisessa taiteilijaravintolassa, missä vaalikeskustelua ryydittivät herkulliset Wallenbergin pihvit ja paistetut ahvenet.

Mediaan tutustuimme jo torstaina vierailemalla SVT:n suomenkielisessä uutistoimituksessa, ja jatkoimme samaa teemaa perjantaina, kun Expressenin päätoimittaja Thomas Mattsson otti ryhmämme vastaan tuoksuvien korvapuustien kera (niitä oli muuten SVT:n toimituksessakin tarjolla, virallinen mediapulla ehkä?). Ja nyt saivat ruotsidemokraatit kyytiä! Harvoin näkee päätoimittajaa, joka tekee noin suurella sydämellä ja vahvalla missiolla journalismia, jota varten lehti on alun perin perustettukin. Rasismin vastustamisen ohella parituntisen visiitin aikana opimme, mikä merkitys on kuninkaallisilla levikkimyynnille, miten skuuppeja metsästetään, millaisin varustein Expressenin videojournalistit liikkuvat maailmalla ja miksi näyttää ruudussa paremmalta, kun toimittaja juoksee ikään kuin myöhässä uutisankkuripaikalle eikä istu valmiina paikalla puunattuna kun kamera käy.

Ennen lentokentälle lähtöä ehdimme vielä kierrellä Sergelintorilla seuraamassa viime hetken vaalikampanjointia. Feministit tunnustivat torilla vaaleanpunaista, ruotsidemokraatit vaaleansinistä. Kahden suurimman puolueen vaalikopeilla oli jo selvästi hiljaisempaa.

Henriikka Pulli
toimituspäällikkö
Nykypäivä ja Verkkouutiset

PS. Ja kuinkas sitten kävikään. Sosiaalidemokraattien johtama punavihreä blokki sai äänistä reilut 43 prosenttia ja porvariallianssi vajaat 40 prosenttia. Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Reinfeldt jätti eroanomuksen ja kertoi samalla jättävänsä myös puolueen puheenjohtajan pestin. Maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi kiilasi ennakoituakin suuremmalla äänisaaliilla ruotsidemokraatit, jotka nappasivat liki 13 prosentin kannatuksen. Feministien veto sen sijaan ei riittänyt äänikynnyksen ylittämiseen.

”Ruotsissa on melkein hätätila” Lumikero kommentoi tuoreeltaan vaalitulosta Maikkarin nettisivuilla. Hän piti vaalien suurimpana yllätyksenä ruotsidemokraattien vaalivoittoa.

– 12,9 prosenttia selkeästi nostaa puolueen suureksi puolueeksi ja Ruotsin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Näin ollen muun muassa hallitusneuvottelut tämän jälkeen saattavat olla todella vaikeita, sillä selkeitä enemmistöjä ei enää löydy missään tapauksessa, Lumikero kommentoi Maikkarille.

Hätätilakommentin allekirjoitti varmasti myös Expressenin päätoimittaja Mattsson. Vaalitulos varmisti sen, ettei lehdeltä ainakaan lööpit lopu kesken.