Päätoimittajien yhdistys ry:n toimintakertomus 2018

Vuosi 2018 oli PTY:n 47. toimintavuosi. Vuoden lopussa yhdistyksessä oli 245 jäsentä, joista aktiiveja 140 ja senioreita 105.

Johtokuntaan kuuluivat puheenjohtajana Arno Ahosniemi (Kauppalehti), 1. varapj. Minna Holopainen (STT), 2.varapj. Jouni Kemppainen (Maaseudun Tulevaisuus) sekä Susanna Ginman (Hufvudstadsbladet), Kyösti Karvonen (Kaleva), Petri Jauhiainen (Yle), Tapio Sadeoja (Ilta-Sanomat) sekä pääsihteerinä Kalle Heiskanen. Johtokunta kokoontui vuoden aikana 8 kertaa ja piti sen lisäksi tarvittaessa sähköpostikokouksia.

YLEISTÄ

Yhdistyksen tarkoitus on sääntöjen 24. pykälän mukaan toimia päivälehtien ja uutismateriaalia välittävien sähköisten viestimien ja ajankohtaista uutismateriaalia sisältävien aikakauslehtien sekä uutis- ja kuvatoimistojen päätoimittajien ja heidän varamiestensä yhdyssiteenä. PTY edistää jäsentensä ja heidän viestimiensä yhteydenpitoa valtiovallan, talous- ja kulttuurielämän sekä ulkovaltojen Suomen edustajiin sekä lisää jäsentensä yleis- ja ammattitaitoa ja toimintaedellytyksiä työssään.

39. pykälän mukaan yhdistykseen voi kuulua päätoimittaja, hänen varamiehensä, pääkirjoitustoimittaja, toimituspäällikkö tai ko. tehtäviä hoitava journalisti. PTY:n johtokunnan on hyväksyttävä jäsenyyttä hakeva henkilö yksimielisesti.

Opiskelustipendejä myönnettiin kymmenelle jäsenelle mm. opiskeluun Tampereen yliopiston EMBA ohjelmassa, englannin, espanjan ja venäjän opiskeluun, osallistumiseen INMA-konferenssiin, digikoulutukseen sekä Comma-johtajakoulutukseen.

TAPAHTUMAT

12.2. Vierailu Supossa, isäntänä päällikkö Antti Pelttari.
20.3. Vuosikokous Kuntien eläkevakuutuksessa. Kokouksen jälkeen Kevan tietoiskuja tj. Timo Kietäväisen johdolla.
10.4. Päätoimittajien kannanotto julkisessa ammatissa toimivien oikeusturvan parantamiseksi vihakirjoittelun yleistyessä.
11.4. Vierailu Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Isännöi presidentti Pekka Vihervuori.
12.4. Pääministeri Juha Sipilän lounas Kesärannassa.
16.-17.4. Kajaanin matka. Kohteina mm. Kainuun Sanomat/päätoimittaja Markus Pirttijoki, Terrafame/hallituksen pj. Matti Hietanen ja Lauri Ratia, Transtech/ tj.Lasse Orre.
31.5. Suomen pankki. Isäntänä viimeistä kertaa pääjohtaja Erkki Liikanen.
21.8. Puheenjohtaja Antti Rinteen ajankohtaistilaisuus.
27.-28.8. Ruotsin vaalit ennakkomatka. Kohteina suomalaiset kirjeenvaihtajat, keskustapuolue, Svenska Dagbladet ja Sdp.
12.9. Presidentti Sauli Niinistö yhdistyksen lounasvieraana Kämpissä.
4.10. Teknologiateollisuus. Isäntä tj. Jaakko Hirvola.
21.-23.11 Nato- ja Brexitmatka Brysseliin ja Lontooseen. Taustoittajina mm. suurlähettiläs Piritta Asunmaa, komissaari Jyrki Katainen, suurlähettiläs Päivi Luostarinen ja BBC:n toimittaja Andrew Walker.
27.11. Elinkeinoministeri Mika Lintilä ajankohtaistilaisuus.

SENIORIT

Senioreiden vuotuinen matka järjestettiin Mikkeliin seniorivastaava Tapio Vallinin ja Ari Valjakan opastuksella. Vallin siirtyy sivuun tehtävästä vuoden 2019 vuosikokouksen jälkeen. Seniorit ovat osallistuneet hyvin aktiivisesti myös yhdistyksen muuhun toimintaan.

 

Päätoimittajien yhdistys ry:n toimintakertomus 2017

Vuosi 2017 oli PTY:n 46. toimintavuosi. Vuoden lopussa yhdistyksessä oli 254 jäsentä, joista aktiiveja 151 ja senioreita 103.

Johtokuntaa kuuluivat puheenjohtajana Arno Ahosniemi, 1. varapj. Minna Holopainen, 2.varapj. Jussi Martikainen sekä Susanna Ginman, Kyösti Karvonen, Petri Jauhiainen, Tapio Sadeoja sekä pääsihteeri Kalle Heiskanen.

YLEISTÄ

Yhdistyksen tarkoitus on sääntöjen 24.pykälän mukaan toimia päivälehtien ja uutismateriaalia välittävien sähköisten viestimien ja ajankohtaista uutismateriaalia sisältävien aikakauslehtien sekä uutis- ja kuvatoimistojen päätoimittajien ja heidän varamiestensä yhdyssiteenä. PTY edistää jäsentensä ja heidän viestimiensä yhteydenpitoa valtiovallan, talous- ja kulttuurielämän sekä ulkovaltojen Suomen edustajiin sekä lisää jäsentensä yleis- ja ammattitaitoa ja toimintaedellytyksiä työssään.

39 pykälän mukaan yhdistykseen voi kuulua päätoimittaja, hänen varamiehensä, pääkirjoitustoimittaja, toimituspäällikkö tai ko. tehtäviä hoitava journalisti. PTY:n johtokunnan on hyväksyttävä jäsenyyttä hakeva henkilö yksimielisesti.

Tapahtumat

16.1. Vierailu Supossa, isäntä Supon päällikkö Antti Pelttari.

1.3. Vierailu UPM:ssä. Isäntänä pääjohtaja Jussi Pesonen.

22.3. Vuosikokous pidettiin Elisan tiloissa. Sen jälkeen Elisan tj:n ja EK: hallituksen puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan ajankohtaiskatsaus.

29.3. Vierailu Suomen Pankissa. Isäntänä pääjohtaja Erkki Liikanen.

Maaliskuu: Annettiin lausuma päätoimittajien asemasta liittyen vilkkaaseen sananvapaus-keskusteluun.

11.4. Kunnallisvaalien jälkilöylyt. Keskustelijoina Jussi Kekkonen, Milton, eeva Lehtuimäki, Ellun Kanat ja Mikko Majander, Sorsa-säätiö.

10.-13.5 Unkarin matka.Mukana 12 jäsentä. Ohjelman järjestämisestä suuri kiitos suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikulalle ja lähetystön henkilökunnalle.

31.5. Königstedtissä Vantaalla ministerin Kimmo Tiilikainen ja Jari Leppä ajankohtaistilaisuus.

14.8. Valtiovarainministeri Petteri Orpo taustoitti vuoden 2018 talousnäkymiä ja budjettia Smolnassa.

24.-25.8 Tutustuminen M-Groupin Äänekosken sellutehtaaseen. Isäntänä pääjohtaja Kari Jordan.

7.9. Elinkeinoministeri Mika Lintilä isännöi ajankohtaistilaisuutta Smolnassa.

Syyskuun loppupuolelle sekä lokakuulle suunnitellut TVO-vierailu sekä sisäministeri Paula Risikon tapaaminen eivät toteutuneet. TVO:hon ei löytynyt riittävästi tulijoita, Risikolta ei löytynyt aikaa koko syksynä.

15.11. Eduskunnan puhemiehistön aamukahvit. Isäntinä Maria Lohela, Mauri Pekkarinen ja Arto Satonen.

29.11. Valemediaa ja informaatiovaikuttamista käsittelevä seminaari.

Senioritoiminta

Senioreiden perinteinen kesäretki järjestettiin Poriin 10.-11-7. Suomi-areenan aikaan seniorivastaava Tapio Vallinin johdolla. Mukana oli 16 senioria ja 15 seuralaista.

 

Päätoimittajien yhdistys ry:n toimintakertomus 2015

Vuosi 2015 oli PTY:n 44. toimintavuosi. Vuoden lopussa yhdistyksessä oli  264  jäsentä, joista aktiiveja  169     ja seniorijäseniä  95 .

Vuonna 2015 yhdistykseen tuli  18  uutta jäsentä. Yhdistyksestä erosi neljä jäsentä. Lisäksi on muutamia jäseniä, jotka toistuvista kehotuksista huolimatta eivät ole maksaneet jäsenmaksuaan tai heitä ei ole tavoitettu.

Johtokuntaan kuuluivat puheenjohtajana Arno Ahosniemi, 1. varapj. Merja Ylä-Anttila, 2. varapj. Eljas Repo sekä Minna Holopainen, Marja Keskitalo, Jussi Martikainen, Stig Nygård sekä pääsihteeri Kalle Heiskanen. Johtokunta kokoontui vuoden aikana yhdeksän kertaa.

Yhdistys järjesti vuonna 2015 yhteensä 18  jäsentilaisuutta, joista kaksi senioreille.

YLEISTÄ

Yhdistyksen tarkoitus on sääntöjen 24.pykälän mukaan toimia päivälehtien ja uutismateriaalia välittävien sähköisten viestimien ja ajankohtaista uutismateriaalia sisältävien aikakauslehtien sekä uutis- ja kuvatoimistojen päätoimittajien ja heidän varamiestensä yhdyssiteenä. PTY edistää jäsentensä ja heidän viestimiensä yhteydenpitoa valtiovallan, talous- ja kulttuurielämän sekä ulkovaltojen Suomen edustajiin sekä lisää jäsentensä yleis- ja ammattitaitoa ja toimintaedellytyksiä työssään.

39 pykälän mukaan yhdistykseen voi kuulua päätoimittaja, hänen varamiehensä, pääkirjoitustoimittaja, toimituspäällikkö tai ko.tehtäviä hoitava journalisti. PTY:n johtokunnan on hyväksyttävä jäsenyyttä hakeva henkilö yksimielisesti.

PTY:n TILAISUUDET 2015:

1. Tammikuu – Työmarkkinatilanne, puheenjohtaja Antti Palola,STTK.

2. Helmikuu – Metsäteollisuuden näkymät, toimitusjohtaja Timo Jaatinen ym. Metsäteollisuus ry.

3. Helmikuu – Vuosikokous samassa paikassa.

4. Maaliskuu – EK:n arvio talouden näkymistä, toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Elinkeinoelämän keskusliitto

5. Maaliskuu – Suomen Pankin seminaari, pääjohtaja Erkki Liikanen ym. Suomen Pankki

6. Maaliskuu – Valtioneuvoston uudet toimintamallit, viestintäjohtaja Markku Mantila, valtioneuvosto.

7. Huhtikuu – Vaalien jälkilöylyt , mukana Jussi Kekkonen, Mikael Jungner ja Timo Laaninen, Alma-talo

8. Toukokuu – Kyber-seminaari yhdessä Julkisen Sanan Neuvoston kanssa, Helsingin yliopisto

9. Elokuu – Politiikan syksy, pääministeri Juha Sipilä, Kesäranta

10. Elokuu – Senioreiden kesämatka Hämeenlinnan seudulle , seniorivastaava Tapio Vallin

11.Syyskuu – Miten maan talous makaa, valtiovarainministeri Alexander Stubb

12. Lokakuu – Vierailu Valiossa

13. Lokakuu – Puhemies Maria Lohelan aamukahvit ja jäähyväiset vuoden lopussa eläköityneelle pääsihteeri Seppo Tiitiselle

14. Lokakuu – Berliinin matka – mukana 14 jäsentä, pääsihteeri Kalle Heiskanen

15. Marraskuu – elinkeinoministeri Olli Rehnin lounas, Smolna

16. Marraskuu – Pakolaisseminaari, mm. sisäministeri Petteri Orpo, Alma-talo

SENIORITOIMINNASTA

Päätoimittajien yhdistykseen kuuluu 95 senioria (15.2.2016). Osa heistä on niin sanottuja puoliaktiiveja, jotka edelleen kirjoittavat lehtiin artikkeleita. Valtaosan tavoittaa sähköpostilla, mutta kirjepostiakin lähtee parikymmentä kuorta pari kertaa vuodessa.

Vuonna 2015 järjestettiin yksinomaan senioreille tarkoitettuja tapahtumia kaksi kertaa. Kevättalvella Helsingissä Suomalaisella klubilla emeritus-päätoimittajat pohtivat päätoimittajan asemaa ja siinä tapahtuneita muutoksia. Osallistujia oli viitisentoista.

Senioreiden kesäretki tehtiin Hämeenlinnaan, ja painopiste oli Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlallisuuksissa. Retkellä käytiin keskiajan markkinoilla, ja vikkeläkinttuisimmat kiipesivät Aulangon näköalatorniin. Yöpyminen tapahtui Katisten upeassa kartanossa hienojen päivällisten ja musikanttien merkeissä.

Lisäksi PTYn aktiivien tilaisuuksiin on tullut kutsuja niin runsaasti, että varsinaisen varjo-ohjelman tekoon ei ole ollut tarvetta.

Päätoimittajien yhdistys ry:n toimintakertomus  2014

Vuosi 2014 oli PTY:n 43. toimintavuosi. Vuoden lopussa yhdistyksessä oli jäseniä 250, joista aktiiveja 162 ja seniorijäseniä 88. Naisten määrä jäsenistössä on ilahduttavasti kasvanut 54:ään. Vuonna 2011 heitä oli 26. Vuonna 2014 yhdistykseen tuli viisi uutta jäsentä.

Yhdistyksen johtokunta kokoontui toimintavuoden aikana 8 kertaa. Johtokuntaan kuuluivat Arno Ahosniemi pj, Merja Ylä-Anttila 1. vpj, Eljas Repo 2.vpj, Stig Nygård, Marja Keskitalo, Minna Holopainen, Jussi Martikainen sekä Ville-Veikko Valjus.

Yhdistys järjesti vuonna 2014 16 jäsentilaisuutta, joista lista alempana.

YLEISTÄ

Yhtiön tarkoituksena on sääntöjen 24§:n mukaan toimia päivälehtien ja uutismateriaalia välittävien sähköisten viestimien ja ajankohtaista uutismateriaalia sisältävien aikakauslehtien sekä uutis- ja kuvatoimistojen päätoimittajien ja heidän varamiestensä yhdyssiteenä. PTY edistää jäsentensä ja heidän viestimiensä yhteydenpitoa valtiovallan, talous- ja kulttuurielämän sekä ulkovaltojen Suomen edustajiin sekä lisää jäsentensä yleis- ja ammattitietoa ja toimintaedellytyksiä työssään.

3§:n mukaan yhdistykseen voi kuulua päätoimittaja, hänen varamiehensä, pääkirjoitustoimittaja, toimituspäällikkö tai ko. tehtäviä hoitava journalisti. PTY:n johtokunnan on hyväksyttävä jäsenyyttä hakeva henkilö yksimielisesti. Muutaman vuoden aikana yhdistykseen on hyväksytty runsaasti toimituspäälliköitä.

TALOUS

Yhdistyksen v. 2014 tulos oli 22 162 euroa ( 16613 €). Tuloslaskelmassa PTY ry:n tuotto-/kulujäämä oli 60 137, 68 euroa , (52 468,12€). Jäsenmaksuja kertyi 20,755 € ja kopiointikorvauksia 39 382 €. Viimeksi mainittuun sisältyi noin 10 000 euron edestä digitointikorvauksia. Sijoitus- ja rahoitustoiminnan osinkotuotot olivat 5582 euroa (5171€). Yhdistyksen varoja on hoitanut eQ-varainhoito johtokunnan hyväksyessä sijoituspolitiikan.

PTY on ollut jäsenenä Kopiosto ry:ssä.

Kopiostokorvauksia on käytetty v.2014 aikana mm. opintomatkoihin Shanghai- Singapore, Tukholman vaalimatkaan ja senioreiden opintoretkeen Pieksämäelle sekä yhdistyksen oman turvallisuuspoliittisen seminaarin järjestelyihin.

Kopioston seuraava jakopäätösneuvottelu käydään vuoden 2015 aikana. Nykyisen mallin mukaan Kopiostokorvaukset ovat päätoimittajayhdistysten osalta jakautuneet seuraavasti: PTY 29%, APY 52% ja Paikallislehtien päätoimittajayhdistys 19%.

PTY:n kirjanpitoa on hoitanut Tiliarja Oy Pieksämäeltä vastuuhenkilönään Sanna Malkki.

PTY:n tilaisuudet 2014:

 1. Tammikuu – SoTe-uudistuksen viimeisin vaihe, ministeri Susanna Huovinen, Tieteiden talo
 2. Helmikuu – Omistajaohjaus ja kehitysyhteistyön tavoitteet, ministeri Pekka Haavisto, Smolna
 3. Maaliskuu – Poliisin hallinnonuudistus lisää tehokkuutta, poliisiylijohtaja Mikko Paatero Smolna
 4. Maaliskuu – Suomen Pankin PTY:lle räätälöity talousseminaari, isäntänä pääjohtaja Erkki Liikanen, SP
 5. Maaliskuu – EK:n Jyri Häkämiehen lounas ”Laman portilla”, EK
 6. Maaliskuu – Vuosikokous SP
 7. Huhtikuu SAK:n Lauri Lyly ”Eläkeratkaisun reunaehdot”. SAK
 8. Toukokuu – Finnairin pääjohtajan lounas ”Kilpailun keskiössä”, Savoy
 9. Presidentti Sauli Niinistö PTY:n vieraana – ravintola Sipulin talvipuutarha
 10. Senioreiden opinto- ja kulttuurimatka Pieksämäelle
 11. Syys-Loka 2014 PTY:n opintomatka Shanghain ja Singaporen ”kasvavan talouden alueille”
 12. Syyskuun 4-5.2014 PTY:n opintomatka Tukholmaan ”Ruotsin vaalit”
 13. Syyskuun 8. EK:n ”Rohkeuspäivällinen” PTY:n jäsenille, EK
 14. Lokakuu THL:n pääjohtaja Juhani Eskola SoTe-mallin käytännön toteutuksen vaatimuksista, Loiste
 15. Lokakuu UPM:n pääjohtaja Jussi Pesosen työlounas, UPM:n pääkonttori
 16. Lokakuu PTY:n oma turvallisuuspoliittinen seminaari Alma-talo
 17. Marraskuu Nokian hallituksen pj Risto Siilasmaan katsaus ”Mihin uusi Nokia keskittää voimavaransa”

27.1.1015 PTY:n johtokunta

Päätoimittajien yhdistys ry:n toimintakertomus vuodelta 2013 (43.toimintavuosi).

Vuoden 2013 lopulla yhdistyksessä oli 261 jäsentä, joista noin 84 senioria ja 2 kunniajäsentä. Toimintavuonna yhdistykseen otettiin 11 uutta jäsentä. Vuoden aikana järjestettiin 15 jäsentilaisuutta, seniorimatka Pietariin ja jäsenten opintomatka Madridiin. Yhdistys osallistui Kopioston tiedotustilaisuuksiin 2 kertaa sekä sen vuosikokoukseen.

Yhdistyksen johtokunta kokoontui vuoden aikana 7 kertaa (liitteet). Johtokunta teki työmatkan Tallinnaan tapaamaan Viron mediaa.

Jäsentiedotus on hoidettu sähköpostin välityksellä.

YLEISTÄ

Yhdistyksen tarkoitus on sääntöjen 24§:n mukaan olla päivälehtien ja uutismateriaalia välittävien sähköisten viestimien ja ajankohtaista uutismateriaalia välittävien aikakauslehtien sekä uutis- ja kuvatoimistojen päätoimittajien ja heidän varamiestensä yhdyssiteenä. PTY ry edistää jäsentensä ja heidän viestimiensä yhteydenpitoa valtiovallan, talous- ja kulttuurielämän sekä ulkovaltojen Suomen edustajiin sekä ylläpitää jäsenten  ammattitaitoa ja toimintaedellytyksiä tehtävissään.

Talous

Vuonna 2013 yhdistyksen tilikauden tulos oli 16 613 euroa voitollinen. Edellisen vuoden voitto oli 30126 euroa, jolla kurottiin umpeen vuoden 2011 tappio. PTY:n oma pääoma vahvistui toimintavuonna 153 506 euroon edellisen vuoden 136 893 eurosta. 2013 jatkettiin johtokunnassa v. 2012 päätettyä linjaa pitää sijoitustoiminnan painopiste kotimaisissa osakkeissa.

Kopiosto

Kopiostokorvaukset muodostavat edelleen merkittävän osan yhdistyksen tulonmuodostuksesta. Ne säilyivät edellisen vuoden tasolla v. 2013 ja olivat 28 608 euroa. Jäsenmaksutuotot olivat 23 860 euroa. Kopioston jakopäätösmalli onnistuttiin säilyttämään aiemmalla tasolla (PTY 29%, APY 52% ja Paikallislehtien päätoimittajayhdistys 19%).

Kopiostokorvauksia PTY käyttää anomuspohjaisiin apurahoihin, ja stipendeinä opintomatkoihin. Toimintavuoden opintomatka tehtiin Espanjan Madridiin, seniorimatka Pietariin.

Hallinto

Yhdistyksen puheenjohtaja oli 2013 päätoimittaja Heikki Hakala Etelä-Suomen Sanomista, 1. varapuheenjohtajana päätoimittaja Juha Peltonen Demokraatista ja 2. varapuheenjohtajana päätoimittaja Merja Ylä-Anttila MTV:n uutisista.

Johtokunnan muut jäsenet olivat päätoimittaja Arno Ahosniemi Kauppalehdestä, pääkirjoitustoimituksen päällikkö Stig Nygård Vasabladetista, radiopäällikkö Marja Keskitalo Ylestä, päätoimittaja Eljas Repo Arvopaperi-lehdestä sekä pääsihteeri Ville-Veikko Valjus, joka on hoitanut yhdistyksen taloutta ja hallintoa.

Varainhoidosta vastasi johtokunta, jonka valtuuttamana sijoitustoimintaa on suunnitellut Eljas Repo yhdessä eQ-varainhoidon kanssa. Oikeudellista neuvottelupalvelua jäsenten työsuhdeasioissa on hoitanut lakimies Pentti Itkonen.

Kirjanpidon, jäsenmatrikkelin, jäsenkortit ja jäsenmaksulaskutuksen on hoitanut Tiliarja Oy Pieksämäeltä.

Yhdistys on kuulunut jäsenenä Kopiostoon. Yhdistyksen jäseniä on kuulunut Journalistien työttömyyskassaan, jonka kokouksissa yhdistystä edustaa pääsihteeri.

Kokoontumiset ja jäsentilaisuudet

24.1. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen tapaaminen, Smolna. ”Eurokriisin tilanne” 40 jäsentä

24.1. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron tilaisuus teemalla ”Poliisihallinnon muutokset” 11 jäsentä

5.2. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen  työlounas 31 jäsentä

27.2. Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin aamukahvitilaisuus 13 jäsentä

27.2. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin info SoTe-uudistuksesta 22 jäsentä

14.3. Suomen Pankin taustainfo PTY:n jäsenille toimitusjohtaja Erkki Liikasen johdolla. 34 jäsentä

24–28.4. Madrid, opintomatka 15 jäsentä

8.5. Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurun tilaisuus, 26 jäsentä

3.9 PTY:n keskustelutilaisuus ”Päätoimittajan asema” 20 jäsentä

30.9–2.10 Seniorimatka Pietariin

20–21.10 Johtokunnan mediamatka Viroon

2.10. MTK:n tilaisuus Kettulassa puheenjohtaja Juha Marttilan isännöimänä 20 jäsentä

23.10. ”Mihin tarvitaan Tekesiä, mihin Sitraa?” jäsenseminaari

20.11. Jäsentilaisuus SUPO.ssa. 15 jäsentä

4.12. Pääministeri Jyrki Kataisen tilaisuus Kesärannassa 42 jäsentä