Päätoimittajien yhdistyksen seminaarimatka Madridiin 24.-28.4.2013

Jos hiljaisuudesta pitäisi ottaa valokuva, sen olisi saanut huhtikuun 24. päivän iltana Madridin keskustasta. Päätoimittajayhdistyksen opintoseminaarilaisten saapuessa Espanjan pääkaupunkiin, paikallinen kruununjalokivi, Real Madrid, oli juuri hävinnyt ottelun Mestarien liigan loppuottelupaikasta.

Jalkapallon suuruus ja merkitys espanjalaisille ei jäänyt kenellekään epäselväksi nelipäiväisellä seminaarimatkalla. Perjantaina Suomen Espanjan suurlähettiläs Markku Keinänen tunnusti, että vaikka hänen asemapaikkansa on Madrid, jalkapalloseuroista lähinnä sydäntä on kuitenkin FC Barcelona. Tätä ei tietenkään paikallisille sanota ääneen, vaan otteluissa käydään tasapuolisesti – jo pelkästään siksi, että jos Espanjassa haluaa tavata virkamiehiä tai poliitikkoja, heidät löytää jalkapallokatsomosta.

Perjantainen vierailu suurlähetystössä avasi meille seminaarimatkalaisille monipuolisen kuvan tämän päivän Espanjasta ja siitä, miten maa pyrkii ponnistelemaan ulos talouskurimuksestaan. Suurlähettiläs Keinäsen lisäksi asiaa valottivat kaupallinen neuvos Pekka Tolonen Finprosta ja johtaja Auli Leskinen Suomen Madridin -instituutista. Eurokriisin vaikutuksista Espanjaan alusti arvostettu ja usein paikallisissa uutislähetyksissä haastateltu tutkija Ignacio Molina ja lounaspöydässä paikallisen EK:n johtaja José Maria Lacasa kertoi espanjalaisesta työmarkkinatilanteesta ja tehdyistä reformeista.

Espanjan kuuma aurinko näytti hetken voimiaan suurlähetystön takaterassilla, jossa tapasimme Madridissa toimivia suomalaisia kirjeenvaihtajia. Viikonloppua kohden keli kylmeni, jopa niin, että Madridin maratonille jääneet matkaseuralaiset pohtivat sunnuntaiaamulla, miten ylipäätään tarkenevat kesäshortseissa edes juosta.

Perjantaina vierailimme El Mundossa, jonka kakkospäätoimittaja Iñaki Gil manasi meille niin Espanjan nykytilaa kuin sanomalehtien tulevaisuuttakin. Lehtien osalta Espanjassa painitaan samojen ongelmien kanssa kuin meilläkin: levikit pienenevät, ilmoitustulot vähenevät, toimituksista vähennetään väkeä ja netin saaminen maksulliseksi on enemmän kuin haaste. El Mundossa, joka on Espanjan toiseksi suurin sanomalehti, vastausta on etsitty maksullisesta digilehdestä ja paperilehden viemisestä kohti artesaanituotetta.

Jos toimituksessa olo tuntui kodikkaalta ja tutulta, täysin toiseen maailmaan – epätodelliseen sellaiseen – pääsimme tutustumaan Banco Santanderissa, utopiamaisessa kaupungissa, jonka pankkikonserni on rakentanut itselleen pääkonttoriksi ja työntekijöiden ”paratiisiksi”. Ehkä puitteet olivat niin toiselta planeetalta että koko yhdistyksemme porukalta jäi ne kuuluisat hiljaiset signaalit huomaamatta. Kun olimme jo takaisin Helsingissä, korviin kiiri uutinen että Santanderin pääjohtaja Alfredo Saenz oli saanut kenkää.

Nelipäiväisen vierailun aikana talouskurjuuden keskellä ponnistelevat espanjalaiset osasivat näyttää myös sen, miten elämästä selvitään, vaikka tilanne näyttääkin epätoivoiselta. Kun lasissa on tujaus rommikolaa, flamencolauluun voi hukuttaa arjen murheet. Etenkin, kun kolmen aan suomalaiset tarjosivat kierroksen.

Teksti: Henriikka Pulli

Madridin opintomatkan 1. Päivänä kuunneltiin Espanjan talouskatsausta vakavina

Professori Ignacio Molinan otsikko oli Effects of Eurocrises in Spain. Esitelmän aikana julkaistiin Espanjan tuoreet työttömyysluvut, 6,2 miljoonaa.

Vierailu El Mundossa: myös Espanjan lehdet siirtyvät vauhdilla sähköisiin julkaisujärjestelmiin.