Päätoimittajan muuttuva rooli

Päätoimittajan rooli on mediamurroksen myötä voimakkaassa muutoksessa. Aiemmin selkeästi välineeseen, useinmiten paperille painettuun lehteen, tai sähköisissä välineissä ohjelmaan. Mediamaailman sirpaloutumisen myötä päätoimittajavastuun rajat ovat hämärtyneet. Nyt joudumme kantamaan vastuun myös sellaisista sisällöistä, joiden olemassaolosta, valvonnasta puhumattakaan, meillä ei saa olla käytännössä lainkaan tietoa. Vuonna 2004 voimaan astunut uusi julkisuuslaki saatiin viime hetkellä. Se muutti päätoimittajavastuun vastaamaan länsimaista oikeuskäytäntöä, jonka mukaan henkilö on aina syytön, elle häntä voida syylliseksi todistaa. Näin myös päätoimittajien kohdalla aikaisemmin voimassa ollut käänteinen todistustaakka saatiin oikaistua. Nykyisessä mediatodellisuudessa käänteinen todistustaakka olisi mahdoton.

Mediamaailman muutos on tehnyt jokaiselle helpoksi saattaa asiansa ja mielipiteensä julkisuuteen. Tätä parantunutta mahdollisuutta kansalaiskeskusteluun on tervehdittävä ilolla. Uudet tekniset mahdollisuudet ovat paljastaneet, että ihmiset ovat halukkaita esittämään asioistaan mielipiteitä. Hiljaisuus johtui siitä, ettei helppoa mahdollisuutta mielipiteen ilmaisemiselle ollut olemassa.

Tervehdin vilkasta kansalaiskeskustelua ilolla. Ei voine olla niin, että laaja, vilkas kansalaiskeskustelu olisi uhka. Tätä oikeutta yrittävät väärinkäyttää ne, jotka haluavat pilkata kansalaisyhteiskuntaa ja ryhtyvät kertomaan mielestään oikeutetusti mielipiteitä, jotka ovat luonteeltaan niin rajuja ja räikeitä, että niiden esittäminen on haluttu kieltää lailla. Sananvapaudella on, ja pitääkin olla, rajansa. Jos näiden mielipiteiden esittämisen uhka saa meidät epäilemään kansalaiskeskustelua, ojennumme tämän tahallaan lakia rikkovan joukon mielen mukaisesti. Siihen emme saa alistua. Sen vuoksi meidän on parhaan kykymme mukaan pyrittävä huolehtimaan siitä, että vapaa kansalaiskeskustelu pääsee toteutumaan, mutta kykenemme riittävällä valvonnalla huolehtimaan, ettei se loisku yli äyräittensä. Se on parasta demokratian puolustamista.

Heikki hakala
Päätoimittajayhdistyksen puheenjohtaja